Pentru notificarea accidentelor și incidentelor de aviație civilă, contactați-ne la numărul de telefon +40 751 192088 sau la adresa de e-mail notificari@aias.gov.ro

Acreditări jurnaliști

Pentru a asigura accesul reprezentanților presei la informațiile de interes public, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) acordă la cerere, fără discriminare, acreditări permanente sau temporare jurnaliștilor și altor reprezentanți ai mass-media. Persoanele acreditate vor avea acces prioritar la informațiile difuzate și evenimentele organizate de AIAS.

Acreditarea permanentă

Acreditarea permanentă este valabilă până la sfârșitul anului în curs, iar jurnaliștii care au acreditare permanentă sunt informați prin e-mail cu privire la activitățile AIAS și au acces la acțiunile publice organizate de AIAS.

Pentru obținerea unei acreditări permanente la AIAS, jurnaliștii trebuie să completeze și să transmită o cerere de acreditare, al cărei model poate fi descărcat de aici (timp mediu estimativ pentru completare: 5 minute).

Cererea de acreditare va fi însoțită, pentru conformitate, de următoarele documente:

  • fotografie tip legitimație;
  • copie a legitimației de serviciu;
  • copie a cărții de identitate.

Documentele menționate mai sus pot fi transmise în format electronic la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau depuse la secretariatul AIAS din Piața Walter Mărăcineanu nr. 1-3, Etaj 6, Sector 1, București - cod poștal 010155, România.

Acreditările permanente sunt eliberate astfel:

  • pentru presa scrisă centrală: 3 redactori și 2 fotoreporteri;
  • pentru presa scrisă locală: 1 redactor și 1 fotoreporter;
  • pentru posturi de radio și televiziune: 3 redactori și 8 operatori și tehnicieni;
  • pentru agențiile de presă: 3 redactori și 3 fotoreporteri.

Acreditarea permanentă se acordă în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de acreditare și este valabilă până la sfârșitul anului în curs, necesitând o reînnoire anuală.

După obținerea acreditării, prin prezentarea la sediul operațional al AIAS din Piața Walter Mărăcineanu nr. 1-3, Etaj 6, Sector 1, București - cod poștal 010155, România, reprezentanții mass-media vor ridica legitimațiile de acreditare, după prezentarea unui act de identitate sau a legitimației de presă, în termen de valabilitate. Legitimațiile de acreditare nu sunt transmisibile.

Acreditarea temporară

Acreditarea temporară este valabilă o zi și permite accesul jurnaliștilor la acțiunile publice organizate de AIAS. Acreditarea temporară poate fi obținută de fiecare dată, pe baza unei cereri de acreditare din partea redacției, semnată de redactorul-șef, pentru persoana/persoanele care solicită acreditarea.

Un model de cerere de acreditare poate fi descărcat de aici (timp mediu estimativ pentru completare: 5 minute).

Cererea de acreditare va fi însoțită, pentru conformitate, de următoarele documente:

  • fotografie tip legitimație;
  • copie a legitimației de serviciu;
  • copie a cărții de identitate.

Documentele menționate mai sus pot fi transmise în format electronic la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau depuse la secretariatul AIAS din Piața Walter Mărăcineanu nr. 1-3, Etaj 6, Sector 1, București - cod poștal 010155, România.

Acreditarea temporară se acordă în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de acreditare și este valabilă o singură zi, doar la acțiunea/acțiunile pentru care a fost emisă.

După obținerea acreditării, prin prezentarea le sediul operațional al AIAS din Piața Walter Mărăcineanu nr. 1-3, Etaj 6, Sector 1, București - cod poștal 010155, România, reprezentanții mass-media vor ridica legitimațiile de acreditare, după prezentarea unui act de identitate sau a legitimației de presă, în termen de valabilitate. Legitimațiile de acreditare nu sunt transmisibile.

Refuzul, retragerea sau expirarea acreditării

Retragerea sau refuzul acreditării unui reprezentant mass-media trebuie să fie motivată de fapte care împiedică desfășurarea în condiții de normalitate a activității Autoritățiii de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) și care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist. În cazul retragerii acreditării unui jurnalist, instituția de presă (redacția în numele căreia acesta a obținut acreditarea) va fi informată, pentru a i se asigura obținerea acreditării unui alt jurnalist.

În cazul în care jurnalistul acreditat a încetat contractul de muncă redacția în numele căreia acesta a obținut acreditare la AIAS, acreditarea acestuia își pierde valabilitatea. Astfel, instituțiile mass-media trebuie să înștiințeze în scris AIAS în cazul în care doresc retragerea acreditării unui jurnalist sau dacă sunt cazuri în care încetează raporturile de muncă dintre jurnalistul acreditat și redacția în numele căreia acesta a obținut acreditare la AIAS.

De asemenea, jurnaliștii cu acreditare permanentă sunt rugați să solicite reînnoirea acreditării la AIAS, la începutul fiecărui an calendaristic. Notificările și solicitările referitoare la acreditările jurnaliștilor pot fi transmise în scris la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la secretariatul AIAS din Piața Walter Mărăcineanu nr. 1-3, Etaj 6, Sector 1, București - cod poștal 010155, România.

Informații suplimentare despre acreditarea jurnaliștilor

Informații suplimentare privind modul de acreditare a jurnaliștilor la Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) pot fi obținute la numărul de telefon +40 21 2220535 (de luni până joi în intervalul orar 08.00-16.30 și vineri în intervalul orar 08.00-14.00) sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Tipărire Email

Ultimele știri

România asigură secretariatul Rețelei europene a autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile (ENCASIA)

În cadrul celei de-a 19-a reuniuni plenare a Rețelei europene a autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile – ENCASIA (European Network of Civil Aviation Safety Investigation Authorities), eveniment care a avut loc pe data de 26 septembrie 2019 în Varșovia (Polonia), doamna Simona WIST, Șeful Serviciului Comunicare și Relații Publice din cadrul Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS), a fost desemnată Secretar ENCASIA.

Citește mai departe...

Comunicat de presă privind incidentul de aviație civilă produs în data de 9 iulie 2019 pe pista 08L a Aeroportului Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a fost notificată în data de 9 iulie 2019, în jurul orelor 20.00 LT, cu privire la faptul că o aeronavă comercială de tip ATR42-500 a aterizat pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, cu roțile trenului de aterizare blocate. Pasagerii și membrii echipajului de la bordul aeronavei au fost debarcați în siguranță.

Citește mai departe...

AIAS e emis raportul final de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 29 noiembrie 2017 în zona pârtiei Borlova din complexul turistic Muntele Mic

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 29 noiembrie 2017, în zona pârtiei Borlova din complexul turistic Muntele Mic, județul Caraș-Severin, în care a fost implicat elicopterul tip AS 350 B3 Écureuil, înmatriculat YR-DEX, operat de S.C Dunca Expediții S.A.

Citește mai departe...

Accidente și incidente de aviație civilă

AIAS este autoritatea unică la nivel național care efectuează investigații privind siguranța în cazul evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Click aici pentru mai multe informații.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) elaborează studii și analize privind siguranța zborului și emite buletine informative periodice privind nivelul de siguranță al aviației civile din România.

Click aici pentru mai multe informații.

Recomandări de siguranță

AIAS emite recomandări privind siguranța zborului bazate pe informații rezultate din investigațiile privind siguranța aviației civile, în vederea prevenirii producerii unor incidente și/sau accidente similare în aviația civilă.

Click aici pentru mai multe informații.